DEZERTOS OPĚTOS Z POHANKOS


3

 

těstos
smíchejte všechny ingredience ve tvárné těsto, a vyválejte čtverec přidejte náplň a zabalte rohy naproti sobě a dozdobte čokoládou
* namletý sušený pohankový základ – postup přípravy na konci receptu
* kakao
* med
* liskoořechové mléko

náplňos
* lískové ořechy – drť z mléka
* med

čokoládos
* kokosový olej
* kakao
* med

postup přípravy pohanky podle rady Standy Skřička
Příprava:
Pohanka se musí důkladně promýt a několikrát propláchnout, aby se umyla od prachu, nečistot, plísní a vajíček. Nechá se ve tmě, (Uložení ve tmě je velmi důležité proto aby se nespustila fotosyntéza, která má pro trávení velice negativní účinky.) namočená ve vodě, 15 minut nabobtnala. (Pokud je ve vodě namočená dále jak 15 minut roztrhá se. Říká se tomu “pohankový květ“.) Po uplynulých 15 minutách se voda slije, znovu propláchne, rozprostře na talíř, přikryje víkem (nebo se uloží do tmy), a takhle mokrá se nechá 8 – 12 h. (Vlhkost na pohance inaktivuje inhibitory, které brání klíčení.) Po tuto dobu se aspoň 2x propláchneme. Po uplynutí požadované doby se pohanka naposledy propláchne a je připravena ke konzumaci nebo dalšímu použití. Takto připravenou pohanku nazýváme “pohankový základ“. Při celém procesu nesmíme pohanku dát do ledničky protože by se nachladila a celí proces by se zpomalil.
Sušení pohanky:
Po procesu přípravy pohanky, se “pohankoví základ“ usuší. Dá se sušit i taková pohanka která už má malí klíček. (I při sušení musí být pohanka ve tmě. Vhodné tedy je, přikrýt ji.) V případě, že se suší na sluníčku nevadí, že teplota přesáhne 42°C. V případě, že pohanku sušíme na topení teplota nesmí přesáhnout 42°C. Docílíme toho tak, že na topení dáme dřevěné prkénko a na něj talíř s pohankou. Sušená pohanka se může pomlet na pohankovou mouku, která je součástí spousty raw receptů. Protože takto usušená pohanka prošla procesem přípravy a byli v ni inaktivovany inhibitory stala se živou, její doba trvanlivosti se zkrátila – proto by se měla skladovat v ledničce a zkonzumovat nejpozději do 7 dnu.

 

Převzato od: Jana Ježková – sdíleno s laskavým svolením autorky

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s