Mandlové mléko


mandlové mléko100 g neloupaných mandlí (pokud možno v natural kvalitě) = 1 díl-hrnek

750 ml vody = 3 díly-hrnky

Já osobně mandle přes noc namáčím (cca 8-12 hod), někdy když nestíhám, tak i jen na pár hodin. U suchých mandlí není probuzena potřebná životní energie a procesem máčení dojde k jejímu aktivování a nabobtnání. Dojde tedy k tomu, že se stanou enzymaticky živými a pro nás velmi dobře stravitelnými.

Poté mandle propláchněte (vodu, ve které jste namáčeli vylijte, je příliš kyselá – některé zdroje uvádí, že výborná na zalévání rostlin) a dejte do mixeru, zalijte filtrovanou vodou (může být samozřejmě i obyč :-) , každý jak uzná za vhodné). Všechno společně dobře (na nejvyšší otáčky) rozmixujeme a scedíme. Můžeme použít klasické jemné sítko nebo i plátno.

Zbytek rozmixovaných mandlí, které zůstanou v sítku, můžete použít například jako základ na pomazánky, na výrobu chleba nebo i do salátů. Je to zdroj kvalitní vlákniny. Tuto kaši můžete i zamrazit a použít tehdy, kdy bude třeba.

Tento recept je základem výroby mandlového mléka.

Proč je vhodné mít mandlové mléko a jíst mandle?

mandlovník– jsou vysoce zásadité (pomáhají u překyselení organismu)

– výborné pro těhotné a kojící (mandlové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka)

– pomáhá při osteoporóze nebo při potížích z klobuby

– mandlové mléko je velice dobře stravitelné

– vhodné pro diabetiky

– vysoký obsah cenných minerálů (především vápník, hořčík, draslík a fosfor)

– vysoký obsah hořčíku působí blahodárně na náš nervový systém (uklidní nás :-) )

– je to prostě mňamka

Mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené), 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů.

Ve 100 g mandlí je 260 mg vápníku, 296 mg hořčíku, 732 mg draslíku, 520 mg fosforu a 4 mg železa, dále pak vitamíny skupiny B a velké množství vit. E – 24 mg , což je 350% denní potřeby! 

mandle

tip 50

TIP: Pokud váš organismus nepotřebujete odkyselit, můžete do mléka přidat třeba i agávový sirup, kvalitní včelí med nebo i čerstvou vanilku.

stop 50

STOP: Neohřívejte mandlové mléko na více než  42 °C, zničíte tak enzymy a další důležité látky!

Zdroj: Článek převzat od http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2013/10/30/mandlove-mleko/

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s