Miso polévka s houbami shiitake – raw


miso polievka so shiitake hubami a morskými riasami

Necestujte cez Moskvu do Tokia. Spravte si miso polievku doma. Je rýchla, plná výborných vecí, a silne návyková 😉 Odporúčame servírovať pri konferenčnom stolíku s čínskymi paličkami a ázijskou keramickou lyžičkou. Do kazeťáku zapustiť Big in Japan od Alphaville …

POTREBUJETE:

shiitake huby (dve hrste, cca 6 väčších hríbov)
1 biela reďkovka
1 mladá cibuľka, nakrájaná na kolieska
2 hrste čerstvých špenátových listov
1 hrsť obľúbených morských rias

MARINÁDA NA HRÍBY
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 polievková lyžica sezamového oleja (alebo tekvicového, olivového, pripadne konopného)
1/4 čajovej lyžičky nepasterizovaného jablčného octu (ak nemáte nahraďte pár kvapkami citrónovej šťavy)

ZÁLIEVKA
3 polievkové lyžice miso pasty
1 polievková lyžica sójovej omáčky
1 polievková lyžica olivového oleja
1 strúčik cesnaku
0.5 litra vody

Začnite morskými riasami (my sme použili wakame). Zalejte ich vodou a nechajte odstáť, aby sa napili a zmäkli. Zvyčajne potrebujú asi tak 20 minúť času.
Medzitým nakrájajte huby na tenké plátky a dajte ich marinovať. Marinádu pripravíte vymiešaním sójovky, sezamového oleja a octu. Nechajte ich marinovať asi 15 minúť, nech zmäknú a naberú chuť.
V mixéri vymiešajte zálievku z misa, sójovej omáčky, olivového oleja, cesnaku a vody. Skúste, či je dosť slaná, ak nie, tak pridajte ešte trochu sójovej omáčky.

Ak sú morské riasy už správne mäkké, zlejte z nich vodu, jemne ich vymačkajte a v prípade potreby nakrájajte na menšie kusy.
Na rade je reďkovka. Prežente ju cez ‘špiralizér’ a posoľte, aby zmäkla a pustila vodu. Ak nemáte ‘špiralizér’, cestoviny môžete spraviť aj škrabkou na zemiaky alebo použite bežné strúhadlo na syr.

Nakoniec už len všetko spojiť dohromady. Do misky naukladajte riasy, cestoviny, špenát a zalejte miso “vývarom”. Pridajte huby a posypte nakrájanou cibuľkou. Lego!

 

Zdroj: http://www.100-percent-food.com/japonske-miso/

Napsat komentář