Recept „Chléb Esejských“


CHLÉB ESEJSKÝCH

Obilí- nejlépe pšenice, nebo kombinace pšenice a žita, já osobně nejraději používám Kamut– starý druh pšenice, pěstovaný ve Starém Egyptě.

Vložit do misky požadované množství – 400-500g. Zalít vodou aby bylo obilí celé ponořené a nechat při pokojové teplotě. Přes den nechávám misku na okně, aby do ní mohly sluneční paprsky. Takto nechávám obilí máčet 1-2 dny (lépe 2 dny, nebo jeden den máčet a druhý den nechat klíčit a proplachovat) a během dne alespoň 2krát vyměním vodu.

Pak vezmu nádobku, která je součástí ručního mixéru a po troškách ji plním obilím a s maličkou troškou vody mixuji do konzistence hrubšího těsta.

Dá se do těsta přidat trocha soli (ale často ho dělám bez soli), namletý nebo celý kmín, můžete přidat i trochu nějaké zeleniny- např. cuketa je výborná, nebo cuketa + mrkev, či mrkev samotnou a v létě mám nejraději kombinaci čerstvé kukuřice a Kamut. To je nejlepší chleba.

P1030537

P1030536

Když máte těsto připravené, pak ho v podobě kulatých malých placek rozprostřete na plech-pomocí lžíce, nebo na podložku sušičky vyloženém pečícím papírem.

Můžete z vrchu chlebíčky posypat slunečnicovým nebo sezamovým semínkem.

A dejte sušit – kdo má sušičku Exkalibr  http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=262&products_id=2031 , pak je to jasné, nastavíte si požadovanou teplotu- já používám úplně tu nejnižší.

Pak se dá plech vložit na topení-radiátor. To jsem používala ve svém prvním roce syrové stravy.

A přes léto je chleba nejchutnější sušený na sluníčku.

Ta energie je cítit velmi.

Pozor: Chleba během sušení jednou otočte a hlídejte si, aby nebyl přesušený- pak je jako suchar.

Je lepší, když je trochu vlhčí a když ho uložíte do ledničky, pak vám několik dní vydrží.

Chuťově bude malinko nakyslý a sladký, což je způsobeno fermentací obilí.

Mám ho mnohem více oblíbený, než sušené placky ze semínek.

Je také velmi sytý. Stačí potom dvě kulaté placky v namazat  nějakou semínkovou, oříškovou nebo avokádovou pomazánkou a obložit syrovou zeleninkou.

Nebo můžete těsto před sušením vyformovat do tvaru pizzy a poté natřít syrovým doma vytvořeným kečupem (např. rajčata, červená paprika, pár namočených sušených rajčat a med či mango) a poté obložit zeleninkou a posypat namletými oříšky a máte chutnou pizzu.

Pak vaše večeře může vypadat třeba takhle:

Autor: Marie Špačková

www.jajsem.com

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s